Vaječný likér

1.6K

Málo drinkov je viac vianočných, ako práve Vaječný likér. Klasický, ktorý si pamätám ja a myslím si že aj vy všetci, je vlastne len kombinácia salka, vajíčok a alkoholu. No ako to už býva, existuje aj zábavnejšia verzia, v ktorej sa dá oveľa lepšie kontrolovať sladkosť likéru a aj kombinácia korenín, ktoré likéru dodávaju jedinečnú vianočnú chuť.

Suroviny:

  • 710 ml mlieka
  • 345 ml smotany 33%+
  • 6 žĺtok
  • 200 g cukru
  • 1.2 dl brandy
  • 7 g mletého zázvoru
  • 3 g mletej škorice
  • 3 g mletého muškatového orechu
  • 2 čl vanilkového extraktu

Žĺtka si zmiešame s cukrom tak, že cukor do žĺtok pridávame po lyžiciach a až keď sa spojí so žĺtkami, pridáme ďalší, až nám vznikne svetložltá konzistentná hmota. Mlieko zohrejeme v hrnci, ale POZOR, nesmie vrieť, len byť horúce. Teplé mlieko po naberačkách pridávame do zmesi žĺtok a cukru a celkovo pridáme tak 2, maximálne 3 naberačky, aby sa zmes jemne prehriala. Pridáme vanilkový extrakt. Zmes vylejeme do zvyšného mlieka a zohrievame na malom ohni 10-15 minút. Ak máte teplomer, chcete teplotu držať tak okolo 79 stupňov a dôležité je stále miešať. V žiadnom prípade nesmie zmes vrieť. Po 10-15 minútach zmes zhustne na potrebnú hustotu, ktorú skontrolujete tak, že ponoríte lyžicu do tekutiny a ak sa vám udrží na zadnej strane lyžice súvislá vrstva, je zmes dosť hustá. Takto pripravený “krém” precedíme cez jemné sitko do nádoby. Pridáme postupne brandy, korenia, smotanu a necháme vychladnúť. Studené nafľaškujeme a skladujeme v chladničke.

Pridaj komentár

Close
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Close