Som si istý, že je mnoho dôvodov, prečo sa niekto stane vegánom či vegetariánom. Zhruba asi toľko, ako je dôvodov, prečo sa ním nestať. Ja som zvolil taktiku zobrať si z oboch táborov niečo. Lebo nie je len čierna a biela. Aspoň pre mňa nie. Rastlinná strava je super. A živočíšna bielkovina je nenahraditeľná. Ale aplikujem na oba svety rovnaké pravidlá. Ako napríklad. Jedlo mi musí dávať zmysel. Jedlo sa na nič nehrá. Invencia a snaha. A hlavne láska k tomu jedlu. A tu máte moju verziu, kde som sa snažil na nič nehrať. A tak cibuľa a cesnak! To dáva zmysel a vždy bude, ale snažil som sa to poňať modernejšie a jednoducho. Ak na tomto tanieri nevidno moju lásku k jedlu, niečo robím zle 🙂 ! Je to len pečená cibuľa na troche vína a omáčka z pečeného cesnaku, no pre mňa je to najlepšie vyjadrenie toho, že rastlinná strava je super.
- 4 večšie cibuľe
- 3 hlavičky cesnaku
- 4 pl Balzamikového octa
- 1 dl bieleho vína
- 1 pl cukru
- 1 čl soli
- 1 čl čierného mletého korenia
- 0.5 dl kokosového mlieka
- 1.5 dl zeleninového vývaru
- Olivový olej
Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Cibulu očistíme a rozkrojíme horizontálne cez stred. Do menšieho pekáča pridáme balzamiko, biele víno, cukor a soľ. Tiež pridáme 2 lyžice rozpusteného masla. Cibuľu uložíme rozkrojenou stranou smerom nadol a pred pečením ešte okoreníme. Pekáč prikryjeme alobalom a pečieme na 200 stupňov 25 minút. Po 25 minútach cibule otočíme a pečieme ešte 15 minút. Posledných 5 už bez alobalu.
Cesnak tesne nad vrchom hlavičky odrežeme, rez osolíme, okoreníme pridáme trochu olivového oleja a zabalíme do alobalu. Pečieme 55 minút na 200 stupňov. Keď je cesnak upečený a trochu vychladne, vytlačíme strúčiky z hlavičky do misky a rozmixujeme spolu s vývarom na hladkú kašu. Nakoniec ešte túto kašu zahrejme a pridáme 0,5 dl kokosového mlieka, ktoré chute spojí a trochu omáčku zahustí.
Servírujeme s listovým šalátom.