Feniklovo jablkové chutney

630

Sem tam mi chýba Anglicko… strávil som tam 13 rokov a to nie je málo. Začal som tam blogovať a ochutnávať jedlá, ktoré som predtým nepoznal. A toto je jedno z jedál, ktorým Anglicko pripomínam veľmi rád. Klasika – krekry, syr a víno. Už tomu chýba len super chutney. To moje je z feniklu a jabĺk. Letné, trochu kyslé, trochu sladké, skrátka dokonale sa hodiace k syru a vínu. Keď čakáte na steak, ktorý ste práve hodili na gril, alebo len sledujete telku doma na gauči. A najlepšie na tom je, že ho urobíte raz/dvakrát za rok, zavaríte a v chladničke či špajze nájdete vždy, keď vám príde na chuť, pretože vydrží mesiace. Kam ísť za kvalitou a čerstvosťou na jednom mieste? Za mňa rozhodne do Kauflandu. Dokonca pri veľkom množstve ovocia a zeleniny v Bio kvalite.  A keď pri nákupe (nielen ovocia a zeleniny) stavíte na kvalitu surovín,  výsledok vám garantujem.

Už len nezabudnúť na kvalitu pri nákupe (nielen ovocia a zeleniny) a výsledok vám garantujem.

Suroviny:

  • 2 fenikle
  • 2 kyslé jablká
  • 2 stredne veľké cibule
  • 100 ml bieleho vínneho octu
  • 350 g kryštálového cukru
  • 1 pl semiačok feniklu
  • Soľ
  • Čierne mleté korenie

Postup:

Fenikel a cibule nakrájame na jemno a na olivovom oleji ich orestujeme. Dávame pozor aby nezhnedli, zelenina má iba zmäknúť. Rovnako na jemno nakrájame jablko, ktoré do zmäknutej zmesi feniklu a cibule pridáme a ďalej spolu restujeme 3 – 4 minúty. Prilejeme vínny ocot a nasypeme semiačka feniklu. Zmes varíme na miernom ohni, kým sa jej objem nezredukuje približne o polovicu. Do zmesti nasypeme cukor a spolu varíme, kým nezhustne, 20 – 25 minút. Chutney na záver dochutíme soľou a korením a necháme úplne vychladnúť.

Preložíme do zaváracích pohárov a sterilizujeme pri 80 stupňoch 10 – 12 minút. Aby chutney dosiahlo tú najlepšiu chuť, je ideálne ho pred podávaním nechať odstáť v chlade a tme 3 – 4 týždne.

Recept vznikol v spolupraci s Kaufland Slovensko

Pridaj komentár

Close
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Close