Jahodová BBQ omáčka

1.3K

Často počúvam od ľudí, že by boli radi v kuchyni viac kreatívni. Aj keď musím povedať, že to niekedy vie byť dvojsečná zbraň, kreativita je super a veľakrát vedie ku kombináciám chutí, ktoré by mi za bežných okolností ani len nenapadli.  Ale aj kreativita má svoje pravidlá. Jedno základné, ktorého sa držím, je sezónnosť produktov. Skúšam nové chute a jedlá len z toho, čo je aktuálne v najlepšej možnej kvalite. A viete, ako sa hovorí, že príležitosť robí zlodeja? Tak rovnako to býva aj u mňa. V lete je tou mojou najčastejšou „príležitosťou“ práve grilovačka, a tak vznikol aj tento recept. BBQ omáčku už dávno nekupujem, varím si ju sám a keďže sú aktuálne v sezóne jahody, vznikla táto jemne sladká, trochu kyslá omáčka, v ktorej cítiť skvelú, šťavnatú, plnú chuť jahôd.

Suroviny:

  • 2 pl masla
  • 500 g čerstvých jahôd
  • 1 plechovka konzervovaných paradajok (400 g)
  • 110 ml balzamikového octu
  • 2 pl paradajkového pretlaku
  • 2 pl medu
  • 2 pl worchestrovej omáčky
  • 1 čl soli
  • ½ čl  čierneho mletého korenia
  • ½ čl sušeného cesnaku
  • 1 čl sušeného chilli

Postup:

V hrnci rozpustíme maslo a keď začne peniť, orestujeme na ňom jahody rozkrájané na štvrtiny. Hneď pridáme paradajky z plechovky a spolu varíme až do zmäknutia jahôd, cca 12 – 15 minút. Po uvarení zmes do hladka rozmixujeme v mixéri. Takto rozmixovanú zmes vrátime do hrnca, pridáme ocot, paradajkový pretlak, med, worchestrovú omáčku, soľ, korenie, sušený cesnak a chilli a varíme na strednom ohni, kým omáčka nestratí asi 30 % svojho objemu. Omáčku preložíme do zaváracích pohárov a zavárame na 85 stupňov 15 – 20 minút. Skladujeme v chlade a v tme.

Recept vznikol v spolupráci s Kaufland Slovensko

Pridaj komentár

Close
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Close