#varimzfarmy DIEL PRVÝ: Ovce (mäso, mlieko, bryndza a trochu vlny)

862



Úprimne vám poviem, že keď som mal tento projekt už celkom vymyslený, jednu časť som nevedel uchytiť. Nevedel som si vizualizovať, ako to celé nakoniec bude vyzerať. Celkom dlho ma to trápilo, lebo tento dôležitý kúsok skladačky mi chýbal. 

Keď som sadal do auta smer Hiadeľ, prvýkrát som nič nečakal. Vedel som, že tam nájdem ovce, to mi bolo jasné, a z odporúčania som vedel, že pravdepodobne aj milých ľudí, ale to bolo tak všetko. A realita? Tá bola dokonale nedokonalá, žiadna rozprávka ani reklamný spot. Normálni, milí, pracovití ľudia, ktorí pracujú na farme celý svoj život, vychovali popri tom svoje deti, ktoré študujú, no sú tiež súčasťou farmy. Žiadne drevenice, ani ľudia v krojoch. Jediné, čo bolo trochu rozprávkové, boli ovčiarske psy, polihujúce v snahe vyhnúť sa slnku kade tade po tieňoch. Vedel som, že som správne. 

O pár týždňov som tam zobral aj Fefeho, aby zachytil presne to, čo som ja videl. Nič, čo vidíte vo videu, nie je nijako prikrášlené či nastajlované. Ak dnes na farmu v Hliadeli pôjdete, uvidíte takmer s istotou presne to, čo sme my nakrútili.



Ovce sa na Slovensku chovajú snáď odvždy. Slovenské národné jedlo by bez bryndze bolo len zemiakovým cestom s trochou slaniny. Rovnako sa môžeme baviť aj o syre či mäse. Ovce sú jednoducho so Slovenskom celkom zásadne spojené. Človek by povedal, že sa tu tým pádom bude chovateľom oviec celkom dariť. Opak je však veľmi často pravdou. Malí farmári, ktorých je spomedzi farmárov drvivá väčšina, často nie sú schopní konkurovať veľkým chovateľom, ktorí dodávajú do supermarketov. Ani objemom a rozhodne nie cenou. A tu vzniká začarovaný kruh.

Malí farmári by pre nás mali byť ideálnou možnosťou, ako si kúpiť niečo čerstvé, lokálne a za rozumnú cenu. Slováci sa presúvajú smer západ – východ alebo opačne takmer nonstop. Ja prejdem cez Banskú Bystricu do roka aj 10-15 krát a to žijem v Trnave. A nikdy som o Hiadeli nepočul. Jasné, aj ja som si povedal,  že je to o reklame. Prečo nemajú Instagram, web atď. Keď som však stál na farme a okolo sa dial každodenný kolotoč, tak som to pochopil. Čas!

Zvieratá potrebujú každodennú rutinu a starostlivosť. Či je pondelok alebo nedeľa, cez štátne sviatky a na Vianoce tiež.

Je to dennodenná práca, ktorá v lepšom prípade nikdy nekončí. Farmári nemajú čas venovať sa Instagramu a financie investujú v prvom rade do zvierat. A tu môžeme pomôcť my všetci. Pár ľudí do týždňa, ktorí sa zastavia, nakúpia a tých možno pár sto eur navyše môže farmárovi pomôcť kúpiť nový stroj, zabezpečiť kvalitnejšie podmienky pre zvieratá, alebo napríklad zaplatiť niekoho, kto im urobí reklamu. A to neplatí len pre Hiadeľ, táto rovnica možno s pár úpravami bude fungovať na akúkoľvek farmu na Slovensku. Či už chovajú ovce, iné zvieratá, alebo niečo pestujú. 

Želal by som si, aby sme boli všetci spolu proaktívnejší a našli si vo svojom okolí niekoho, koho môžeme takto podporiť. Nakoniec tak podporíme nielen ich, ale aj sami seba, pretože si budeme môcť kúpiť kvalitnejší produkt jednoduchšie, dostupnejšie a na viac miestach. Najlepšie na tom je, že nejde o milióny a státisíce ľudí. Ide o pár eur a pár z nás, ktorí sa zamyslia predtým, ako nakúpia v supermarkete.

Na záver by som chcel poďakovať rodine Lipovej, ktorá vlastní farmu v Hiadeli. Za možnosť u nich nakrúcať a za super prístup. Bolo to skvelé! Som si istý, že takých rodín je na Slovensku strašne veľa, tak ich môžeme spoznávať spolu!

Pridaj komentár

Close
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Close