Omáčka zo zeleného korenia

8.9K

Demi glace je čudný názov, ktorý veľa ľuďom nič nehovorí. Ak ste sa niekedy motali v profesionálnej kuchyni alebo poznáte niekoho takého , je to vlastne slávna UHO, čiže univerzálna hnedá omáčka.

Demi glace je klasický francúzsky recept na mäsový základ omáčky.

Ak sa vám napríklad doma nikdy nepodarila omáčka zo zeleného korenia, ako v tom dobrom podniku, kde ste ju naposledy mali, tak jeden z dôvodov môže byť práve ten, že ste nemali demi glace. 36 hodín varená omáčka, ktorá po schladnutí zmení svoju konzistenciu z tekutej na želatínovú bez pridania želatíny. Teľacie kosti, ktoré sú jej zakladom, totiž obsahujú toľko kolagénu, že bez problémov nahradia akúkoľvek želatínu. Samozrejme, z demi glace nemusíte robiť len omáčky, skvele sa hodí ako mäsová „bomba“ aj do  gulášov, pomaly duseného mäsa a podobne. Kreativite sa medze nekladú. Ako sa rozhodnete použiť túto fľaštičku plnú super silnej mäsovej chuti je len na vás. Ja pridávam tip na omáčku zo zeleného korenia.

Omáčka zo zeleného korenia

  • 1 Pán Tymián Demi Glace
  • 40 g nakladaného zeleného korenia
  • 2 pl koňaku/brandy
  • 20 ml 33 % smotany 
  • 40 g studeného masla
  • Soľ 
  • ½ čl čerstvo mletého čierneho korenia

Postup:

V malom hrnci si na 30 sekúnd zahrejeme čerstvo pomleté čierne korenie a pridáme zelené korenie, ktoré opražíme zhruba 2 minúty. Koňak pridáme ku koreniu a necháme celkom odpariť. Chceme dostat do omáčky chuť, nie alkohol. Keď sa koňak odparí, do hrnca príde demi glace. Všetko spolu povaríme 5 minút. So už povarenej omáčky pridáme smotanu a opäť varíme 4 minúty.  Na záver omáčku dochutíme soľou. Po odstavení omáčky z ohňa do nej vmiešame studené maslo, ktoré omáčku zahustí a dá jej krásnu lesklú farbu.

Pridaj komentár

Close
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Close