Risotto

3.1K

Hydinový vývar bol presne ten nápad na produkt, ktorý som si vyrobil sám pre seba.

Niečo, čo má zásadné miesto u mňa v kuchyni. Produkt, ktorý chcem fakt používať. A keďže taký na trhu nebol, jeden som si vyrobil sám. Pretože sú jedlá, a že ich nie je vôbec málo, ktoré bez dobrého vývaru nikdy nebudú dosť dobré. Jediná možnosť (nie, kupované bujóny nie sú možnosť) je vývar uvariť, zamraziť a počkať, kým príde jeho chvíľa. No sáčky s mrazeným vývarom väčšinou zaberú polovicu bežnej vstavanej mrazničky a navyše, podľa mojej vlastnej skúsenosti, vždy keď som ho konečne potreboval, tak tam už žiadny nebol. 

Vôbec si tu nejdem hladkať ego, aké je to skvelé. To už nechám na vaše posúdenie a verím, že vás bude varenie s Pán Tymian Hydinovým vývarom aviť aspoň tak, ako mňa.

Ak by ste nevedeli, čo s takýmto vývarom robiť, pridávam vám tu pár tipov.

Talianské risotto (4-krát inak)

Základné risotto sa v taliančine označuje ako Risotto Bianco, ciže biele risotto a je to základ, od ktorého sa potom môžeme posunúť k extra ingredienciám. 

Risotto Bianco

250 g Arborio ryže

100 g masla

1 šalotka

85 g parmezánu

60 ml olivového oleja

70 ml suchého bieleho vína 

1,1 l Vývaru Pán Tymián

Čierne mleté korenie

Postup:

Pán Tymian vývar pridáme do 150 ml vody a necháme zovrieť. Hneď ako zovrie, je uvarený a pripravený na ďalšie použitie. V hrnci na olivovom oleji speníme jednu najemno nasekanú šalotku – šalotka má len zmäknúť, nesmie chytiť hnedú farbu. Na šalotke otestujeme ryžu. Pozor, ryža na risotto sa nepremýva. Ryžu restujeme zhruba 3 minútky. Keď okraje zrniek ryže zosklovateli, pridáme víno a necháme ho postupne celkom odpariť. Zmes okoreníme a postupne pridávame vývar. Vývaru má byť v risotte len toľko, aby ryža neplávala v tekutine. Vývar pridávame len dovtedy, kým nie je ryža uvarená a hustota risotta nie je taká, že je to riedka kaša. Na záver pridáme parmezán, ktorý energicky vmiešame do risotta. Parmezán risotto zahustí aj ochutí a dosolí, pretože ide o dosť slaný syr.

Tekvica, pesto, repa a sušené paradajky …

Ak by vám základné risotto bolo málo, tak treba pridať extra chuť – ja som vám vybral pár simple chutí, ktoré mňa v risotte bavia.

Postup je taký, ako ste čítali pri základnom risotte, no predtým, ako pridáte do risotta prvýkrát vývar, tak pridáte jednu z vyššie spomínaných ingrediencií. A teraz poďme na to, ako ich pripraviť.

Tekvica 

Tekvicu musíme olúpať, nakrájať na menšie kúsky, osoliť, okoreniť a vložiť do pekáča spolu s olivovým olejom a trochou bieleho vína. Pekáč treba nechať prikrytý buď alobalom alebo hornou časťou pekáča. Dĺžka pečenia závisí od veľkosti kúskov tekvice. Tekvica sa dá takto piecť aj v celku, len to trvá o dosť dlhšie. Upečenú tekvicu rozdelíme na dve polovice – jednu rozmixujeme do hladkej kaše, ktorú budeme po 2 pl pridávať do risotta spolu s vývarom. Druhú polku necháme na menšie kúsky a pridáme ju do risotta predtým, ako pridáme prvý vyvar. 

Pesto

Existuje mnoho druhov pesta, no ja som vybral klasické bazalkové pesto. 

50 g bazalky 

40 g nastrúhaného parmezánu

40 ml olivového oleja

20 g píniových orieškov

Polovica cesnakovej hlavičky

Toto všetko potrebujete spolu doslova rozmlátiť v v mažiari. Najprv bazalku a oriešky, potom cesnak, parmezán a nakoniec olivový olej. Hotové pesto pridáme do risotta pred prvým vývarom.

Repa

Postupujeme presne ako pri tekvici.

Sušené paradajky

Sušene paradajky si vyberieme z nálevu. Ak máte paradajky bez nálevu, stačí ich nakrájať na menšie kocky, ktoré pridáte pred prvým vývarom do risotta.

Pridaj komentár

Close
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Close