Tekvicový koláč

2.3K

Cesto:

  • 305 g hladkej múky
  • 16 g kryštálového cukru
  • 3 g soli
  • 115 g veľmi studeného masla
  • voda

Náplň:

  • 1 stredne veľká tekvica
  • 1 plechovka kondenzovaného mlieka (Salko 396 g)
  • 3 vajcia
  • 3 g sušeného zázvoru
  • 3 g mletej škorice
  • 2 g muškátového oriešku
  • 2 g soli

Postup:

Tekvicu rozpolíme a lyžicou vyberieme jadierka. Rúru rozohrejeme na 215 °C, obe polovice tekvice potrieme olejom a v rúre pečieme v celku aj so šupkou do mäkka, asi 50 až 55 minút (závisí od veľkosti tekvice). Po upečení necháme tekvicu vychladnúť. olúpeme z nej šupu a dužinu rozmixujeme v mixéri. Takto hotové pyré je veľmi dôležité nechať stiecť z vody, to znamená, že pyré po častiach dávame do jemného sitka – cez sitko vytečie všetka nepotrebná voda.

Cesto

Múku, cukor a soľ zmiešame v miske a do tejto zmesi následne pridáme na malé kocky nakrájané studené maslo, ktoré do zmesi zapracujeme rukami. Po masle postupne pridávame ľadovú vodu, aby sa cesto spojilo. Pozor, závisí na múke, masle atď., koľko vody pridať, preto vodu pridávajte po lyžiciach až do bodu, kedy bude cesto vláčne ale pevné. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme aspoň hodinu odstáť v chladničke. Cesto z chladničky vyvaľkáme na hrúbku asi 4 mm a opatrne vložíme do formy. Cesto pritlačíme na strany formy, spodok popicháme vidličkou a upečieme spôsobom blind baking, to znamená, že na cesto položíme papier na pečenie, na ktorý následne vysypeme napr. fazuľu, ryžu, alebo niečo, čo cesto zaťaží. Cesto pečieme zaťažené 12 minút na 195 °C a následne už bez záťaže na 10 minút a 205 °C.

Náplň

440 g pripraveného tekvicového pyré zmiešame s plechovkou kondenzovaného mlieka, pridáme 2 vajcia a 1 žĺtko, zázvor, škoricu, muškátový oriešok a soľ a zmiešame dokopy. Následne vylejeme do upečeného korpusu a pečieme na 160 °C 1 hodinu a 10 minút.

Upečený koláč treba nechať pred krájaním vychladnúť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Close
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Close