Chilli con carne

830

Ingrediencie:

  • 850 g hovädzieho pliecka
  • 350 g červenej fazule
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 čl kvalitného práškového kakaa
  • 1 pl trstinového cukru
  • 2 pl čili prášku
  • 1 čili paprička, bez jadierok
  • 2 pl rastlinného oleja
  • 450 ml hovädzieho vývaru alebo demi glace
  • 45 g paradajkového pretlaku
  • 600 g konzervovaných paradajok
  • 1 pl jablčného octu
  • 2 pl worchester omáčky 
  • Morská soľ
  • Čierne mleté korenie

Potrebovať budete ešte:

  • Chedar
    • Cream fresh alebo kyslú smotanu 
    • Kukuričnú tortillu
    • 1  Avokádo
    • 1 Šalotka
    • Šťava z ½ citróna 
    • ½ Čili papričky
    •  Soľ
    •  Mleté čierne korenie

Postup:

Ako prvé namočíme fazuľu do studenej vody na 12 hodín. Po tomto čase vodu zlejeme, fazuľu prepláchneme, preložíme do hrnca, zalejeme čerstvou vodou a na strednom ohni povaríme 60 – 70 minút.

Hovädzie plece rozdelíme na dva kusy a sprudka ich z každej strany otestujeme na oleji. Nemusíme sa báť farby, mäso musí byť na povrchu hnedé. Mäso z panvice vyberieme a na výpeku orestujeme cibuľu, čili papričku a cesnak, všetko nakrájané na drobno.

Do takto pripraveného základu pridáme mleté čili, kakao, cukor, soľ a čierne korenie. Všetko spolu premiešame a zalejeme vývarom. Nemusíme sa báť pripálených kúskov na dne hrnca, vývar ich rozpustí a získa tak ešte lepšiu chuť. Keď vývar pripálené kúsky pekne rozpustil, pridáme paradajky, ocot a worchester. Všetko spolu privedieme k varu. Keď začne omáčka vrieť, vrátime späť mäso a varíme zakryté na nízkom ohni 120 – 140 minút

Do mäkka uvarené mäso vyberieme z hrnca, vidličkou natrháme (alebo klasicky nakrájame) na menšie kúsky, ktoré vrátime do omáčky a pridáme aj uvarené fazule. Spolu povaríme ešte 15 minút, aby sa chute prepojili a chilli con carne je hotové.

Podávame s tortillou, guacamole, chedarom a kyslou smotanou. Guacamole jednoducho vyrobíme z avokáda, jednej šalotky, citrónovej šťavy, čili papričky, soli a korenia. Nebojte sa ak bude kyslejšie, je to doležité na doplnenie pálivosti chilli con carne.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Close
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Close