10. októbra 2024
Bravčová panenka s krustou a horčicovou omáčkou
INGREDIENCIE
-
Bravčová panenka
- 1 ks bravčovej panenky
- 30 g slaniny
- 50 g strúhanky
- 2 PL horčice
- 1 PL čerstvého tymianu
- Soľ
- Čierne mleté korenie
- 2 PL olivového oleja
Horčicová omáčka
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL horčice
- 0,5 l vývaru
- 0,75 dl 33% smotany
- 3 PL masla
- 2 ks bokového listu
- 1 ČL citrónovej kôry
POSTUP
Bravčovú panenku zbavíme šliach a prebytočného tuku. V miske zmiešame všetky ingrediencie na krustu, ktorá bude jemne lepivá. Na potravinársku fóliu si lyžicou vytvarujeme vrstvu zo zmesi na krustu v dĺžke, akú má panenka. Položíme na ňu panenku vrchom nadol a pomocou fólie ju kurstou obalíme a opatrne postláčame, aby krusta dobre držala. Fóliu opatrne rozrežeme, odstránime a mäso pečieme v predhriatej rúre na 170 stupňov 25 minút.
Na omáčku budeme potrebovať v malom kastróle rozpustiť maslo, na ktorom speníme cesnak, ktorý sme si očistili a pretlačili cez lis. Pridáme horčicu, bobkový list a spolu restujeme 3 minúty. Po troch minútach varenia zmesi pridáme citrónovú kôru a vývar. Omáčku ešte povaríme 7 minút. Na záver pridáme smotanu, ktorá omáčku spojí a jemne zahustí. Po dovarení odstavíme z ohňa a do omáčky nakoniec primiešame maslo.
Panenku po dopečení necháme ešte 7 minút odpočívať, aby pri krájaní nevytiekla z mäsa všetka šťava.