11. októbra 2024

Linguine Carbonara

Jedli ste už niekedy halušky s jahodovým lekvárom? Nebojte sa, nič také variť nebudeme. Podobne zhrozený by však bol Talian, keby ste mu naservírovali carbonara so smotanou. Je to podľa mňa klasická chyba 95 % ľudí, ktorí sa pokúšajú o klasické carbonara cestoviny.

Základná poučka znie: žiadna smotana do carbonara nejde. Ani trošku a ani keby Kamilka Magálova v telke povedala, že áno.

Klasické talianske recepty sú vo svete také populárne hlavne preto, lebo sa skladajú z minima surovín s dôrazom na ich kvalitu. Tento recept je v podstate len o štyroch surovinách.

Linguine Carbonara

INGREDIENCIE

  • linguine (druh cestovín)
  • 8 vajíčok
  • 140 g parmezánu
  • 120 g guanciale (bravčové líca sušené)
  • soľ
  • mleté čierne korenie

POSTUP

K vareniu cestovín žiadne zdĺhavé opisy netreba. Základom je dobre osolená voda, ktorá by mala byť podľa tradície slaná asi ako tá morská, takže sa prakticky nedá presoliť. Cestoviny vždy varíme al dente, čo je pri tomto recepte obzvlášť dôležité. Na panvičke si opražíme guanciale. Keby mal menej tuku, môžeme na začiatok pridať trošku olivového oleja. Tu záleží na tom, ako máte guanciale radi – či viac alebo menej chrumkavé, záleží len na vás. Pozor, dôležitý je tuk, ktorý nám v panvici ostane. V žiadnom prípade ho nevylievame.

Do misky rozbijeme 6 vajíčok a budeme trošku podvádzať – z dvoch, ktoré nám zostali, použijeme len žĺtky. Omáčka bude krásne žltá a aj chutnejšia. Pridáme 140 g nastrúhaného parmezánu, okoreníme, ale nesolíme, guanciale je dosťslané samé o sebe. Cestoviny zlejeme z vody a určite nepreplachujeme studenou vodou ani nič podobné. Vrátime späťdo hrnca a pridáme guanciale a polovicu masti, ktorá sa vypiekla pri pražení.

Teraz prichádza dôležitý bod: Keby sme hneď pridali parmezán s vajíčkom, tak by sa vajíčko prakticky zmenilo na praženicu. Ideálne je počkať minútku – dve, kým hrniec aj cestoviny trocha vychladnú. Potom pridáme zmes parmezánu a vajíčok, cca 30 sekúnd poriadne premiešavame, a hotovo – linguine carbonara sú na svete. Tesne pred podávaním môžeme jemne okoreniť čerstvo namletým čiernym korením.

Paštéta z kuracej pečienky s pomarančovým maslom

Tom Yum polievka je skutočná symfónia chutí a vôní. Pri prvom súste ťa privíta svieža a pikantná explózia, v ktorej sa dokonale mieša kyslosť citrusov, hlavne z limetky a citrónovej trávy, s ostrými tónmi chili papričiek. V pozadí je jemne zemitá chuť galangalu, ktorý...

Konfitované kačacie stehná s lokšou, červenou kapustou, omáčkou z liofilizovaných čučoriedok a kačacími škvarkami

Ak je nejaké jedlo jesenné, tak toto je práve toto. V tomto upršanom počasí, keď človek radšej pozerá z okna, ako by mal niekam ísť, je kombinácia silných, takmer zemitých chutí presne to, čo potrebujem. A konfitovaná kačka je asi najjednoduchší spôsob, ako upraviť...

Carpaccio z pečenej repy s ryžovým papierom, bryndzou a chipsom zo šalvie

Benátky, mesto svetovo známe svojím karnevalom a kanálmi… Málokto však vie, že v roku 1950 v Harry’s Bare človek menom Giuseppe Cipriani vynašiel geniálne jedlo. Originálne carpaccio je zvyčajne z úplne natenko nakrájaného surového hovädzieho mäsa, poprípade z tuniaka...

Džadky

Veľmi jednoduché zemiakové jedlo pochádzajúce z oblasti Spiša. Existuje množstvo variant ako a s čím si ich pripraviť. Asi by sa našlo kopec ľudí, ktorí by práve s mojím výberom nesúhlasili, každopádne klasické džadky sa podávajú trochu ako talianske gnocchi – v...

Steak sandwich s medovo-horčicovým dresingom

Toto je kombinácia, ktorú mám naozaj rád a zároveň aj jeden z mojich najjednoduchších receptov. Flank steak sa na to hodí úplne najlepšie, hlavne kvôli cene a šťavnatosti. Teplá chrumkavá bageta a horčicovo-medový dresing sú kombinácia, ktorá nepokazí nič. Jediné, na...

Vaječný likér

Málo drinkov je viac vianočných, ako práve Vaječný likér. Klasický, ktorý si pamätám ja a myslím si že aj vy všetci, je vlastne len kombinácia salka, vajíčok a alkoholu. No ako to už býva, existuje aj zábavnejšia verzia, v ktorej sa dá oveľa lepšie kontrolovať...

Horúca čokoláda

Dnes mi tak došlo, že je úplne jedno, či mám 34 alebo som mal 6. Horúcu čokoládu som vždy miloval. V časoch, keď som mal šesť, to bolo teplé mlieko s práškom nejasného pôvodu a chuti. Výhoda byť dospelý je, že si môžem uvariť čokoládu presne tak, ako som o nej vždy...

Kuracie prsia s cesnakovou omáčkou

Pamätáte si to najlepšie jedlo, aké ste kedy v živote jedli ? Kde to bolo, s kým ste sedeli za stolom, aký bol čašník? Ja mám túto spomienku presne uloženú v hlave. Sedel som v Cafe Imperial v Prahe. Viem s kým som bol, presne si pamätám to prostredie, aj do detailov...

Foccacia so slaninou,tymiánom a fialovými zemiakmi

Chcel by som vám dnes napísať o tom, čo som si uvedomil včera, keď som večer pripravoval túto foccaciu. Došlo mi, že si vlastne dopriavame veľký luxus. A teraz nemyslím to jedlo. Luxus je v dnešnej dobe mať čas a chuť si niečo uvariť, sadnúť si za stôl, otvoriť si...

Bread pudding

Úprimne vám poviem, že som sa začal učiť variť z dvoch dôvodov. Prvý bol prostý a to hlad. Ten druhý bol ekonomický. V roku 2007 som odletel do Anglicka s pár librami začať nový život. A vyskakovať som fakt nemohol. Jesť v reštauráciách neprichádzalo do úvahy. A tak...