Linguine Carbonara
Základná poučka znie: žiadna smotana do carbonara nejde. Ani trošku a ani keby Kamilka Magálova v telke povedala, že áno.
Klasické talianske recepty sú vo svete také populárne hlavne preto, lebo sa skladajú z minima surovín s dôrazom na ich kvalitu. Tento recept je v podstate len o štyroch surovinách.
INGREDIENCIE
- linguine (druh cestovín)
- 8 vajíčok
- 140 g parmezánu
- 120 g guanciale (bravčové líca sušené)
- soľ
- mleté čierne korenie
POSTUP
Do misky rozbijeme 6 vajíčok a budeme trošku podvádzať – z dvoch, ktoré nám zostali, použijeme len žĺtky. Omáčka bude krásne žltá a aj chutnejšia. Pridáme 140 g nastrúhaného parmezánu, okoreníme, ale nesolíme, guanciale je dosťslané samé o sebe. Cestoviny zlejeme z vody a určite nepreplachujeme studenou vodou ani nič podobné. Vrátime späťdo hrnca a pridáme guanciale a polovicu masti, ktorá sa vypiekla pri pražení.
Teraz prichádza dôležitý bod: Keby sme hneď pridali parmezán s vajíčkom, tak by sa vajíčko prakticky zmenilo na praženicu. Ideálne je počkať minútku – dve, kým hrniec aj cestoviny trocha vychladnú. Potom pridáme zmes parmezánu a vajíčok, cca 30 sekúnd poriadne premiešavame, a hotovo – linguine carbonara sú na svete. Tesne pred podávaním môžeme jemne okoreniť čerstvo namletým čiernym korením.