11. októbra 2024

Jahodová BBQ omáčka

Často počúvam od ľudí, že by boli radi v kuchyni viac kreatívni. Aj keď musím povedať, že to niekedy vie byť dvojsečná zbraň, kreativita je super a veľakrát vedie ku kombináciám chutí, ktoré by mi za bežných okolností ani len nenapadli. Ale aj kreativita má svoje pravidlá. Jedno základné, ktorého sa držím, je sezónnosť produktov. Skúšam nové chute a jedlá len z toho, čo je aktuálne v najlepšej možnej kvalite. A viete, ako sa hovorí, že príležitosť robí zlodeja? Tak rovnako to býva aj u mňa. V lete je tou mojou najčastejšou „príležitosťou“ práve grilovačka, a tak vznikol aj tento recept. BBQ omáčku už dávno nekupujem, varím si ju sám a keďže sú aktuálne v sezóne jahody, vznikla táto jemne sladká, trochu kyslá omáčka, v ktorej cítiť skvelú, šťavnatú, plnú chuť jahôd.

INGREDIENCIE

  • 2 pl masla
  • 500 g čerstvých jahôd
  • 1 plechovka konzervovaných paradajok (400 g)
  • 110 ml balzamikového octu
  • 2 pl paradajkového pretlaku
  • 2 pl medu
  • 2 pl worchestrovej omáčky
  • 1 čl soli
  • ½ čl  čierneho mletého korenia
  • ½ čl sušeného cesnaku
  • 1 čl sušeného chilli

POSTUP

V hrnci rozpustíme maslo a keď začne peniť, orestujeme na ňom jahody rozkrájané na štvrtiny. Hneď pridáme paradajky z plechovky a spolu varíme až do zmäknutia jahôd, cca 12 – 15 minút. Po uvarení zmes do hladka rozmixujeme v mixéri. Takto rozmixovanú zmes vrátime do hrnca, pridáme ocot, paradajkový pretlak, med, worchestrovú omáčku, soľ, korenie, sušený cesnak a chilli a varíme na strednom ohni, kým omáčka nestratí asi 30 % svojho objemu. Omáčku preložíme do zaváracích pohárov a zavárame na 85 stupňov 15 – 20 minút. Skladujeme v chlade a v tme.

Recept vznikol v spolupráci s Kaufland Slovensko

Paštéta z kuracej pečienky s pomarančovým maslom

Tom Yum polievka je skutočná symfónia chutí a vôní. Pri prvom súste ťa privíta svieža a pikantná explózia, v ktorej sa dokonale mieša kyslosť citrusov, hlavne z limetky a citrónovej trávy, s ostrými tónmi chili papričiek. V pozadí je jemne zemitá chuť galangalu, ktorý...

Konfitované kačacie stehná s lokšou, červenou kapustou, omáčkou z liofilizovaných čučoriedok a kačacími škvarkami

Ak je nejaké jedlo jesenné, tak toto je práve toto. V tomto upršanom počasí, keď človek radšej pozerá z okna, ako by mal niekam ísť, je kombinácia silných, takmer zemitých chutí presne to, čo potrebujem. A konfitovaná kačka je asi najjednoduchší spôsob, ako upraviť...

Carpaccio z pečenej repy s ryžovým papierom, bryndzou a chipsom zo šalvie

Benátky, mesto svetovo známe svojím karnevalom a kanálmi… Málokto však vie, že v roku 1950 v Harry’s Bare človek menom Giuseppe Cipriani vynašiel geniálne jedlo. Originálne carpaccio je zvyčajne z úplne natenko nakrájaného surového hovädzieho mäsa, poprípade z tuniaka...

Džadky

Veľmi jednoduché zemiakové jedlo pochádzajúce z oblasti Spiša. Existuje množstvo variant ako a s čím si ich pripraviť. Asi by sa našlo kopec ľudí, ktorí by práve s mojím výberom nesúhlasili, každopádne klasické džadky sa podávajú trochu ako talianske gnocchi – v...

Steak sandwich s medovo-horčicovým dresingom

Toto je kombinácia, ktorú mám naozaj rád a zároveň aj jeden z mojich najjednoduchších receptov. Flank steak sa na to hodí úplne najlepšie, hlavne kvôli cene a šťavnatosti. Teplá chrumkavá bageta a horčicovo-medový dresing sú kombinácia, ktorá nepokazí nič. Jediné, na...

Linguine Carbonara

Jedli ste už niekedy halušky s jahodovým lekvárom? Nebojte sa, nič také variť nebudeme. Podobne zhrozený by však bol Talian, keby ste mu naservírovali carbonara so smotanou. Je to podľa mňa klasická chyba 95 % ľudí, ktorí sa pokúšajú o klasické carbonara cestoviny....

Vaječný likér

Málo drinkov je viac vianočných, ako práve Vaječný likér. Klasický, ktorý si pamätám ja a myslím si že aj vy všetci, je vlastne len kombinácia salka, vajíčok a alkoholu. No ako to už býva, existuje aj zábavnejšia verzia, v ktorej sa dá oveľa lepšie kontrolovať...

Horúca čokoláda

Dnes mi tak došlo, že je úplne jedno, či mám 34 alebo som mal 6. Horúcu čokoládu som vždy miloval. V časoch, keď som mal šesť, to bolo teplé mlieko s práškom nejasného pôvodu a chuti. Výhoda byť dospelý je, že si môžem uvariť čokoládu presne tak, ako som o nej vždy...

Kuracie prsia s cesnakovou omáčkou

Pamätáte si to najlepšie jedlo, aké ste kedy v živote jedli ? Kde to bolo, s kým ste sedeli za stolom, aký bol čašník? Ja mám túto spomienku presne uloženú v hlave. Sedel som v Cafe Imperial v Prahe. Viem s kým som bol, presne si pamätám to prostredie, aj do detailov...

Foccacia so slaninou,tymiánom a fialovými zemiakmi

Chcel by som vám dnes napísať o tom, čo som si uvedomil včera, keď som večer pripravoval túto foccaciu. Došlo mi, že si vlastne dopriavame veľký luxus. A teraz nemyslím to jedlo. Luxus je v dnešnej dobe mať čas a chuť si niečo uvariť, sadnúť si za stôl, otvoriť si...