10. októbra 2024

Konfitované husacie stehno s lokšou a jablkami

INGREDIENCIE

    • 2 ks husacích stehien
    • 1 kg husacej masti
    • 1 kg hrubej morskej soli
    • Čerstvý rozmarín
    • Čierne mleté korenie
    • 3 strúčiky cesnaku
    • 1 kg zemiakov
    • 300 g polohrubej múky
    • Soľ
    • 100 g husacej masti
    • 3 veľké jablká
    • 2 cibule
    • 2 pl trstinového cukru
    • 1 dl brandy
    • Čerstvý tymián
    • 3 pl masla

POSTUP

V miske zmiešame hrubozrnnú soľ a čerstvý, na menšie kúsky nasekaný rozmarín. Premiešame, pridáme čierne mleté korenie a touto zmesou dôkladne obalíme husacie stehná. Takto zasypané stehná vložíme do chladničky na 6 hodín. Po šiestich hodinách stehná dôkladne umyjeme pod studenou vodou a osušíme.

Masť si rozpustíme v hrnci, ale tak, aby bola len teplá a nevarila sa. Do malého hlbokého pekáča uložíme stehná, tri strúčiky cesnaku, čerstvý rozmarín a opatrne ich zalejeme teplou masťou tak, aby boli stehná úplne ponorené. Hladinu musíme pred konfitovaním zakryť – na to použijeme papier na pečenie, ktorý vystrihneme do tvaru pekáča tak, aby pokryl celú hladinu. Stehná konfitujeme v rúre na 100 stupňov približne 7 hodín.

Uvarené zemiaky v šupke ošúpeme a cez jemné sitko prepasírujeme na pracovnú dosku, ktorú sme pomúčili, aby sa zemiaky nelepili. Pridáme múku, soľ a vypracujeme elastické cesto. Cesto rozdelíme na menšie rovnaké kúsky, z ktorých následne vyvaľkáme tenké lokše. Tie potom na suchej panvici pražíme do svetlohneda. Keď je lokša upečená, potrieme ju husacou masťou.

Jedno jablko ošúpeme a nakrájame na malé kocky 3 x 3 mm. Cibuľu nakrájame na rovnakú veľkosť ako jablká. Na panvici rozpustíme 2 pl masla, na ktorých orestujeme jablká a cibuľu. Keď jemne zmäknú, pridáme cukor a necháme skaramelizovať. Zalejeme brandy a alkohol necháme celkom odpariť. Zmes osolíme, okoreníme, pridáme čerstvý tymián a varíme 5 min. Po piatich minútach pridáme dve jablká nakrájané na mesiačiky a varíme, kým nezmäknú aj väčšie kusy jabĺk. Po odstavení z plynu do jabĺk zamiešame 1 pl studeného masla.

Tip 1: Je naozaj dôležité, aby ste hus dôkladne nasolili a neponáhľali sa – soľ vytiahne prebytočnú vodu a zároveň hus dostatočne osolí.

Tip 2: Na solenie používajte vždy len hrubú morskú soľ, klasická stolová je veľmi jemná a hus by bola presolená.

Tip 3: Masť, v ktorej sme konfitovali husacie stehno, môžeme znovu schladiť a použiť na ďalšie konfitovanie alebo na potieranie lokší.

Tip 4: Predtým ako dáte lokše piecť na suchú panvicu, je dôležité ju očistiť od múky – tá sa zvykne rýchlo spáliť.

Paštéta z kuracej pečienky s pomarančovým maslom

Tom Yum polievka je skutočná symfónia chutí a vôní. Pri prvom súste ťa privíta svieža a pikantná explózia, v ktorej sa dokonale mieša kyslosť citrusov, hlavne z limetky a citrónovej trávy, s ostrými tónmi chili papričiek. V pozadí je jemne zemitá chuť galangalu, ktorý...

Konfitované kačacie stehná s lokšou, červenou kapustou, omáčkou z liofilizovaných čučoriedok a kačacími škvarkami

Ak je nejaké jedlo jesenné, tak toto je práve toto. V tomto upršanom počasí, keď človek radšej pozerá z okna, ako by mal niekam ísť, je kombinácia silných, takmer zemitých chutí presne to, čo potrebujem. A konfitovaná kačka je asi najjednoduchší spôsob, ako upraviť...

Carpaccio z pečenej repy s ryžovým papierom, bryndzou a chipsom zo šalvie

Benátky, mesto svetovo známe svojím karnevalom a kanálmi… Málokto však vie, že v roku 1950 v Harry’s Bare človek menom Giuseppe Cipriani vynašiel geniálne jedlo. Originálne carpaccio je zvyčajne z úplne natenko nakrájaného surového hovädzieho mäsa, poprípade z tuniaka...

Džadky

Veľmi jednoduché zemiakové jedlo pochádzajúce z oblasti Spiša. Existuje množstvo variant ako a s čím si ich pripraviť. Asi by sa našlo kopec ľudí, ktorí by práve s mojím výberom nesúhlasili, každopádne klasické džadky sa podávajú trochu ako talianske gnocchi – v...

Steak sandwich s medovo-horčicovým dresingom

Toto je kombinácia, ktorú mám naozaj rád a zároveň aj jeden z mojich najjednoduchších receptov. Flank steak sa na to hodí úplne najlepšie, hlavne kvôli cene a šťavnatosti. Teplá chrumkavá bageta a horčicovo-medový dresing sú kombinácia, ktorá nepokazí nič. Jediné, na...

Linguine Carbonara

Jedli ste už niekedy halušky s jahodovým lekvárom? Nebojte sa, nič také variť nebudeme. Podobne zhrozený by však bol Talian, keby ste mu naservírovali carbonara so smotanou. Je to podľa mňa klasická chyba 95 % ľudí, ktorí sa pokúšajú o klasické carbonara cestoviny....

Vaječný likér

Málo drinkov je viac vianočných, ako práve Vaječný likér. Klasický, ktorý si pamätám ja a myslím si že aj vy všetci, je vlastne len kombinácia salka, vajíčok a alkoholu. No ako to už býva, existuje aj zábavnejšia verzia, v ktorej sa dá oveľa lepšie kontrolovať...

Horúca čokoláda

Dnes mi tak došlo, že je úplne jedno, či mám 34 alebo som mal 6. Horúcu čokoládu som vždy miloval. V časoch, keď som mal šesť, to bolo teplé mlieko s práškom nejasného pôvodu a chuti. Výhoda byť dospelý je, že si môžem uvariť čokoládu presne tak, ako som o nej vždy...

Kuracie prsia s cesnakovou omáčkou

Pamätáte si to najlepšie jedlo, aké ste kedy v živote jedli ? Kde to bolo, s kým ste sedeli za stolom, aký bol čašník? Ja mám túto spomienku presne uloženú v hlave. Sedel som v Cafe Imperial v Prahe. Viem s kým som bol, presne si pamätám to prostredie, aj do detailov...

Foccacia so slaninou,tymiánom a fialovými zemiakmi

Chcel by som vám dnes napísať o tom, čo som si uvedomil včera, keď som večer pripravoval túto foccaciu. Došlo mi, že si vlastne dopriavame veľký luxus. A teraz nemyslím to jedlo. Luxus je v dnešnej dobe mať čas a chuť si niečo uvariť, sadnúť si za stôl, otvoriť si...