11. októbra 2024
Krémová polievka z pečeného karfiolu s kokosovým mliekom
Tento kompletne vegánsky recept mám veľmi rád. Karfiol je zelenina ktorá sa da kúpiť v dobrej kvalite počas celého roka a kokosové mlieko je veľmi jemne a ľahké čiže ideálna náhrada ťažkej smotany. Z jednej stredne veľkej hlávky karfiolu v pohode uvaríme 6 až 8 porcii plnohodnotnej výživnej polievky bez akejkoľvek živočíšnej stopy.
INGREDIENCIE
- Stredne veľká hlávka karfiolu
- 1ks cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 1,3l zeleninového vývaru
- 6pl ghee alebo kokosového oleja
- 300ml plnotučného kokosového mlieka
- Soľ
- Čierne mleté korenie
POSTUP
Hlávku karfiolu si rozdelíme na menšie kúsky. Do misky si pridáme 4pl ghee alebo kokosového oleja karfiol a poriadne spolu premiešame aby sa karfiol obalil v tuku. Osolíme a okoreníme a vysypeme na pekáč ktorí sme predtým vystlali papierom na pečenie. Takto pripravený karfiol pečieme pri 210 stupňoch 40 až 45 minút. V hrnci si na zvyšku tuku orestujeme najemno nakrájanú cibuľu a cesnak pridáme upečený karfiol a zalejeme vývarom. Spolu povaríme 10 až 12 minút. Hrniec stiahneme z platne a primiešame kokosové mlieko. Celú zmes opatrne prelejeme do mixéra a poriadne dohladka rozmixujeme. Úplne na zaver ešte dochutíme soľou a korením.