Chilli con carne
INGREDIENCIE
- 850 g hovädzieho pliecka
- 350 g červenej fazule
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 čl kvalitného práškového kakaa
- 1 pl trstinového cukru
- 2 pl čili prášku
- 1 čili paprička, bez jadierok
- 2 pl rastlinného oleja
- 450 ml hovädzieho vývaru alebo demi glace
- 45 g paradajkového pretlaku
- 600 g konzervovaných paradajok
- 1 pl jablčného octu
- 2 pl worchester omáčky
- Morská soľ
- Čierne mleté korenie
Potrebovať budete ešte:
- Chedar
- Cream fresh alebo kyslú smotanu
- Kukuričnú tortillu
- 1 Avokádo
- 1 Šalotka
- Šťava z ½ citróna
- ½ Čili papričky
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- Chedar
POSTUP
Hovädzie plece rozdelíme na dva kusy a sprudka ich z každej strany otestujeme na oleji. Nemusíme sa báť farby, mäso musí byť na povrchu hnedé. Mäso z panvice vyberieme a na výpeku orestujeme cibuľu, čili papričku a cesnak, všetko nakrájané na drobno.
Do takto pripraveného základu pridáme mleté čili, kakao, cukor, soľ a čierne korenie. Všetko spolu premiešame a zalejeme vývarom. Nemusíme sa báť pripálených kúskov na dne hrnca, vývar ich rozpustí a získa tak ešte lepšiu chuť. Keď vývar pripálené kúsky pekne rozpustil, pridáme paradajky, ocot a worchester. Všetko spolu privedieme k varu. Keď začne omáčka vrieť, vrátime späť mäso a varíme zakryté na nízkom ohni 120 – 140 minút
Do mäkka uvarené mäso vyberieme z hrnca, vidličkou natrháme (alebo klasicky nakrájame) na menšie kúsky, ktoré vrátime do omáčky a pridáme aj uvarené fazule. Spolu povaríme ešte 15 minút, aby sa chute prepojili a chilli con carne je hotové.
Podávame s tortillou, guacamole, chedarom a kyslou smotanou. Guacamole jednoducho vyrobíme z avokáda, jednej šalotky, citrónovej šťavy, čili papričky, soli a korenia. Nebojte sa ak bude kyslejšie, je to doležité na doplnenie pálivosti chilli con carne.