11. októbra 2024
Chrumkavé kura s pomarančovou omáčkou
INGREDIENCIE
- 6 ks horných kuracích stehien vykostených
- 150 g kukuričného škrobu
- 100 g hladkej múky
- 2 vajíčka
- 150 g kryštálového cukru
- 160 ml vínneho octu
- 60 ml vody
- 80 ml sójovej omáčky
- Šťavu z dvoch pomarančov (140 ml)
- Kôru z dvoch pomarančov
- 10 g škrobu (kukuričný alebo zemiakový)
- 2 pl vody
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 čerstvé čili papričky
- 4 cm zázvoru
- Soľ
- Čierne mleté korenie
POSTUP
Kuracie stehná zbavíme kože a nakrájame na kúsky zhruba 4×4 cm, osolíme, okoreníme a v miske necháme chvíľku odležať. Cukor, ocot, vodu, sójovú omáčku a šťavu z dvoch pomarančov dáme do jedného hrnca a necháme za občasného miešania zovrieť. Keď omáčka začne vrieť, stiahneme ju na stredný plameň a povaríme 10 minút. Škrob si zmiešame s dvoma lyžicami vody. Po desiatich minútach pridáme kôru z pomarančov a varíme ešte 5 minút. Na záver primiešame do omáčky škrob s vodou a minútu povaríme, kým omáčka nezhustne. Ako posledný príde do omáčky ešte na jemno nastrúhaný cesnak, zázvor a najemno nasekané čili.
Na obaľovanie kuracích kúskov budeme potrebovať dve misky – v jednej si zmiešame múku a škrob v druhej zase vajíčka a 2 pl vody. Kuracie kúsky následne obaľujeme tak, že ich najprv obalíme v múke so škrobom, následne vo vajíčku a na záver opäť v múko-škrobe. Obalené kuracie mäso smažíme v oleji pri teplote 185 stupňov 5 až 6 minút.
Chrumkavé kura už stačí len poliať omáčkou, ktorou naozaj netreba šetriť – polievajte tak, aby bolo mäso poriadne obalené. Netreba sa toho báť!