11. októbra 2024
Francúzska praženica
Ak existuje dokonalá kombinácia ingrediencií na dokonalú praženicu, tak je to táto. Maslo, smotana, vajíčka a k tomu trochu čerstvej pažítky. Nič viac nie je treba.
Recept je už podľa názvu (a ingrediencií) francúzsky, takže si môžete byt istí, že musí dopadnúť dobre.
Teda… ak máte radi „suché“ vajcia, tak tento recept nie je vôbec pre vás.
INGREDIENCIE
- 4 ks vajíčka z voľného výbehu
- 40 g masla
- 1 pl smotany 33%
- Čerstvá pažítka
- Soľ
- Čierne mleté korenie
POSTUP
Najprv si pripravíme vodný kúpeľ. Na hrniec, v ktorom sa zohrieva voda, položíme misku, ideálne sklenenú alebo nerezovú a počkáme, až voda začne vrieť. V samostatnej miske najprv vajíčka metličkou dobre rozbijeme. Je veľmi dôležité, aby sa bielka a žĺtka poriadne spojili. V miske nad parou rozpustíme 10 g masla a keď je rozpustené, pridáme vajíčka, osolíme a okoreníme. Hneď ako pridáme soľ a korenie do vajíčok pridáme aj na kocky nakrájaný zvyšok masla. V tomto bode je dôležité, aby sme miešali naozaj energicky. Po pár minútach vajíčka začnú hustnúť. Keď sa to stane, pridáme smotanu, nasekanú pažítku a podľa chuti dosolíme a dokoreníme.
Tip na záver: pre mňa je najlepšie k praženici podávať pečivo opečené na masle tak, že okraje sú pekne hnedé, ale nie spálené.