11. októbra 2024

Japonský bravčový bôčik s daikon reďkovkou

Mám naozaj rád dobu, v ktorej žijem. Fakt by som nechcel žiť v inej. Svet je vďaka moderným technológiám tak trochu jedno veľké miesto, kde sa mi ľahko môže stať, že mi kamaráti, ktorí sa nedávno vrátili z Japonska (kde sa jeden narodil a druhý roky žil), uvaria toto skvelé jedlo. Chápete to, skvelé jednoduché a hlavne autentické japonské jedlo v Trnave? No a že človeka už nemá čo prekvapiť. Jasné, že som si okamžite vypýtal recept, aj keď som zhruba tušil čo a ako. Inak toto mám na jedle veľmi rád, že ku mne prichádza často na miestach a v situáciách, kde by som to fakt nečakal.

Recept je totiž niečo, čo by sa nemalo tajiť.

Niekde som čítal, že kuchári sú najkvalifikovanejší zlodeji, lebo kradnú stále dookola jeden od druhého recepty, nápady a techniky. A myslím, že tak je to dobre. Lebo vďaka tomu ja mám tento recept a vy teraz tiež. Anglicky hovoriaci ľudia asi poznajú vetu „sharing is caring“ – tá presne vystihuje to, čo sa tu snažím povedať. A aj preto vznikol Pán Tymián blog, aby bolo kde tieto moje ale aj vaše zážitky zdieľať.

INGREDIENCIE

  • 800 g bravčového bôčiku
  • 1 podlhovastá biela reďkovka (daikon)
  • 5 cm čerstvého zázvoru
  • Zelená časť póru
  • 100 ml saké
  • 3 pl hnedého cukru
  • 80 ml sójovej omáčky
  • 50 ml mirin omáčky alebo 1 pl medu
  • Soľ 
  • Čierne mleté korenie
  • Rastlinný olej

POSTUP

Bravčový bôčik si nakrájame na väčšie kocky aspoň 5×5 cm. Kocky bôčiku následne z každej strany opečieme na panvici tak, že chytia hnedú farbu. Zázvor nakrájame na tenké plátky, môžeme aj so šupkou. Z póru použijeme len zelenú časť, ktorú treba poriadne umyť, aby v nej neostali čiastočky zeme alebo piesku. Opečený bôčik spolu so zázvorom a pórom zalejeme vodou a spolu pomaličky varíme, ako by sme varili mäsový vývar. Vývar treba sledovať a sem-tam z neho pozbierať penu, ktorá sa na povrchu vytvorí. Vývar by nemal silno vrieť, len jemne pobublávať. Bude mu stačiť 45 až 60 minút. Po tomto čase vývar precedíme, mäso vrátime do hrnca a pór a zázvor vyhodíme. V miske bokom si zmiešame saké, cukor, sójovú omáčku, mirin alebo med a čierne mleté korenie. Vznikne omáčka, ktorú spolu so 700 ml vývaru z bôčiku pridáme k mäsu. Na záver ešte do hrnca príde daikon reďkovku, ktorú sme ošúpali a nakrájali na 2 až 3 cm hrubé plátky. Všetko spolu varíme na slabom ohni asi 6 hodín . Na záver ochutnáme a podľa potreby dosolíme buď soľou alebo sójovou omáčkou.

Podávame so soba rezancami.

Tip na záver: bokom si môžete uvariť pár vajíčok na mäkko, ktoré olúpete a v poslednej hodine pridáte variť k mäsu a reďkovke.

Paštéta z kuracej pečienky s pomarančovým maslom

Tom Yum polievka je skutočná symfónia chutí a vôní. Pri prvom súste ťa privíta svieža a pikantná explózia, v ktorej sa dokonale mieša kyslosť citrusov, hlavne z limetky a citrónovej trávy, s ostrými tónmi chili papričiek. V pozadí je jemne zemitá chuť galangalu, ktorý...

Konfitované kačacie stehná s lokšou, červenou kapustou, omáčkou z liofilizovaných čučoriedok a kačacími škvarkami

Ak je nejaké jedlo jesenné, tak toto je práve toto. V tomto upršanom počasí, keď človek radšej pozerá z okna, ako by mal niekam ísť, je kombinácia silných, takmer zemitých chutí presne to, čo potrebujem. A konfitovaná kačka je asi najjednoduchší spôsob, ako upraviť...

Carpaccio z pečenej repy s ryžovým papierom, bryndzou a chipsom zo šalvie

Benátky, mesto svetovo známe svojím karnevalom a kanálmi… Málokto však vie, že v roku 1950 v Harry’s Bare človek menom Giuseppe Cipriani vynašiel geniálne jedlo. Originálne carpaccio je zvyčajne z úplne natenko nakrájaného surového hovädzieho mäsa, poprípade z tuniaka...

Džadky

Veľmi jednoduché zemiakové jedlo pochádzajúce z oblasti Spiša. Existuje množstvo variant ako a s čím si ich pripraviť. Asi by sa našlo kopec ľudí, ktorí by práve s mojím výberom nesúhlasili, každopádne klasické džadky sa podávajú trochu ako talianske gnocchi – v...

Steak sandwich s medovo-horčicovým dresingom

Toto je kombinácia, ktorú mám naozaj rád a zároveň aj jeden z mojich najjednoduchších receptov. Flank steak sa na to hodí úplne najlepšie, hlavne kvôli cene a šťavnatosti. Teplá chrumkavá bageta a horčicovo-medový dresing sú kombinácia, ktorá nepokazí nič. Jediné, na...

Linguine Carbonara

Jedli ste už niekedy halušky s jahodovým lekvárom? Nebojte sa, nič také variť nebudeme. Podobne zhrozený by však bol Talian, keby ste mu naservírovali carbonara so smotanou. Je to podľa mňa klasická chyba 95 % ľudí, ktorí sa pokúšajú o klasické carbonara cestoviny....

Vaječný likér

Málo drinkov je viac vianočných, ako práve Vaječný likér. Klasický, ktorý si pamätám ja a myslím si že aj vy všetci, je vlastne len kombinácia salka, vajíčok a alkoholu. No ako to už býva, existuje aj zábavnejšia verzia, v ktorej sa dá oveľa lepšie kontrolovať...

Horúca čokoláda

Dnes mi tak došlo, že je úplne jedno, či mám 34 alebo som mal 6. Horúcu čokoládu som vždy miloval. V časoch, keď som mal šesť, to bolo teplé mlieko s práškom nejasného pôvodu a chuti. Výhoda byť dospelý je, že si môžem uvariť čokoládu presne tak, ako som o nej vždy...

Kuracie prsia s cesnakovou omáčkou

Pamätáte si to najlepšie jedlo, aké ste kedy v živote jedli ? Kde to bolo, s kým ste sedeli za stolom, aký bol čašník? Ja mám túto spomienku presne uloženú v hlave. Sedel som v Cafe Imperial v Prahe. Viem s kým som bol, presne si pamätám to prostredie, aj do detailov...

Foccacia so slaninou,tymiánom a fialovými zemiakmi

Chcel by som vám dnes napísať o tom, čo som si uvedomil včera, keď som večer pripravoval túto foccaciu. Došlo mi, že si vlastne dopriavame veľký luxus. A teraz nemyslím to jedlo. Luxus je v dnešnej dobe mať čas a chuť si niečo uvariť, sadnúť si za stôl, otvoriť si...