11. októbra 2024
Japonský bravčový bôčik s daikon reďkovkou
Mám naozaj rád dobu, v ktorej žijem. Fakt by som nechcel žiť v inej. Svet je vďaka moderným technológiám tak trochu jedno veľké miesto, kde sa mi ľahko môže stať, že mi kamaráti, ktorí sa nedávno vrátili z Japonska (kde sa jeden narodil a druhý roky žil), uvaria toto skvelé jedlo. Chápete to, skvelé jednoduché a hlavne autentické japonské jedlo v Trnave? No a že človeka už nemá čo prekvapiť. Jasné, že som si okamžite vypýtal recept, aj keď som zhruba tušil čo a ako. Inak toto mám na jedle veľmi rád, že ku mne prichádza často na miestach a v situáciách, kde by som to fakt nečakal.
Recept je totiž niečo, čo by sa nemalo tajiť.
Niekde som čítal, že kuchári sú najkvalifikovanejší zlodeji, lebo kradnú stále dookola jeden od druhého recepty, nápady a techniky. A myslím, že tak je to dobre. Lebo vďaka tomu ja mám tento recept a vy teraz tiež. Anglicky hovoriaci ľudia asi poznajú vetu „sharing is caring“ – tá presne vystihuje to, čo sa tu snažím povedať. A aj preto vznikol Pán Tymián blog, aby bolo kde tieto moje ale aj vaše zážitky zdieľať.
INGREDIENCIE
- 800 g bravčového bôčiku
- 1 podlhovastá biela reďkovka (daikon)
- 5 cm čerstvého zázvoru
- Zelená časť póru
- 100 ml saké
- 3 pl hnedého cukru
- 80 ml sójovej omáčky
- 50 ml mirin omáčky alebo 1 pl medu
- Soľ
- Čierne mleté korenie
- Rastlinný olej
POSTUP
Bravčový bôčik si nakrájame na väčšie kocky aspoň 5×5 cm. Kocky bôčiku následne z každej strany opečieme na panvici tak, že chytia hnedú farbu. Zázvor nakrájame na tenké plátky, môžeme aj so šupkou. Z póru použijeme len zelenú časť, ktorú treba poriadne umyť, aby v nej neostali čiastočky zeme alebo piesku. Opečený bôčik spolu so zázvorom a pórom zalejeme vodou a spolu pomaličky varíme, ako by sme varili mäsový vývar. Vývar treba sledovať a sem-tam z neho pozbierať penu, ktorá sa na povrchu vytvorí. Vývar by nemal silno vrieť, len jemne pobublávať. Bude mu stačiť 45 až 60 minút. Po tomto čase vývar precedíme, mäso vrátime do hrnca a pór a zázvor vyhodíme. V miske bokom si zmiešame saké, cukor, sójovú omáčku, mirin alebo med a čierne mleté korenie. Vznikne omáčka, ktorú spolu so 700 ml vývaru z bôčiku pridáme k mäsu. Na záver ešte do hrnca príde daikon reďkovku, ktorú sme ošúpali a nakrájali na 2 až 3 cm hrubé plátky. Všetko spolu varíme na slabom ohni asi 6 hodín . Na záver ochutnáme a podľa potreby dosolíme buď soľou alebo sójovou omáčkou.
Podávame so soba rezancami.
Tip na záver: bokom si môžete uvariť pár vajíčok na mäkko, ktoré olúpete a v poslednej hodine pridáte variť k mäsu a reďkovke.