Maďarský kurací paprikáš
INGREDIENCIE
-
Paprikáš
- 1 celé kura, rozdelené na stehná a prsia
- 2 ČL sladkej údenej papriky
- 2 ČL pikantnej papriky
- 2 PL hladkej múky
- 500 ml hydinového vývaru
- 2 PL bravčovej masti
- 2 červené papriky, nakrájane na malé kocky
- 1 väčšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 dl kyslej smotany
- Čierne mleté korenie
- Soľ
Maslové halušky
- 500 g hladkej múky
- 3 vajíčka
- 2 dl vody
- Soľ
- Čierne mleté korenie
- Rozpustené maslo
POSTUP
Cibuľu a cesnak nasekáme na stredne veľké kusy.
Kuracie mäso osolíme a okoreníme.
Bravčovú masť rozpálime v hrnci a mäso prudko restujeme zo všetkých strán. Keď je hotové, preložíme ho do misky.
Na masti ďalej orestujeme pripravenú cibuľu a cesnak. Pozor, stačí ich restovať len jemne, aby nestmavli.
K cibuli a cesnaku pridáme múku, údenú aj pikantnú papriku a spolu niekoľko sekúnd na strednom ohni opekáme. Treba dať pozor, aby nebol tuk príliš horúci, pretože paprika by sa mohla spáliť a byť horká.
Do hrnca následne vrátime kura, zalejeme ho vývarom, osolíme, okoreníme a varíme 40 minút na strednom ohni.
Keď je mäso mäkké, vyberieme ho z omáčky a tú spolu s kyslou smotanou rozmixujeme do hladka.
Uvarené mäso vrátime do hrnca a zalejeme rozmixovanou omáčkou. Pridáme na kocky nasekanú papriku a varíme ešte 10 minút, aby sa prepojili chute a paprika zmäkla.
Na zaver dochutíme soľou a korením.
Maslové halušky:
Z múky, vajec, vody, soli a korenia vypracujeme hladké cesto.
V hrnci necháme zovrieť osolenú vodu a cez haluškár do nej postupne pretláčame cesto. Maslové halušky sa varia kratšie ako tie zemiakové, stačia im 3 až 4 minútky.
Keď halušky vyplávajú na hladinu, sú hotové.
Po uvarení a scedení halušiek ich zmiešajte s rozpusteným maslom.
Tento recept vznikol v spolupráci s Kaufland Slovenská Republika