10. októbra 2024

Tradičné vianočné pirohy inak …

INGREDIENCIE

  • Cesto: 

    • 500 g polohrubej múky
    • 1 vajce
    • 100 ml vody
    • 180 g uvarených zemiakov v celku
    • Soľ

    Plnka:

    • 240 g b    ravčovej panenky
    • 240 g K- Favourites Mortadella Bologna g.g.A.
    • 1 čl čierneho korenia
    • Soľ
    • 1 hrsť čerstvej šalvie
    • 100 g masla
    • 50 g lieskových orechov
    • 1 hrsť čerstvej šalvie

POSTUP

Uvarené zemiaky zbavíme šupy a na strúhadle nastrúhame na jeho jemnej strane.
Múku, vajce, vodu, soľ a postrúhané zemiaky spolu zmiešame a vypracujeme do hladkého cesta.
Bravčovú panenku zbavíme blán a šliach a nakrájame na čo najmenšie kúsky. Ak sa vám nechce krájať môžete ju aj pomlieť. Rovnako postupujeme aj pri Mortadelle. Obe suroviny spolu zmiešame, jemne osolíme (pozor, nesoľte veľa, pretože Mortadella je sama o sebe pomerne slaná) a okoreníme. Takto pripravenú zmes dáme na hodinu do chladničky odpočívať.
Pripravené cesto na pirohy vyvaľkáme na hrúbku cca 2 milimetre a formičkou alebo pohárom z tenkého skla z neho vyrežeme kruhy, ktoré budeme plniť mäsovou plnkou. Od veľkosti kruhu záleží, aké veľké pirohy budete nakoniec mať.
Do stredu pripraveného cesta dáme lyžičkou náplň. Jednu stranu cesta preklopíme cez náplň a vidličkou okraje spojíme.
Pirohy varíme v osolenej vode, sledujeme kým nevyplávajú na hladinu a následne ich varíme ešte 4 – 5 minút.
Hotové pirohy prelejeme rozpusteným maslom a na zaver pridáme nasekané lieskovce a čerstvé lístky šalvie.
Recept vznikol v spolupráci s Kaufland Slovenská republika.

Paštéta z kuracej pečienky s pomarančovým maslom

Tom Yum polievka je skutočná symfónia chutí a vôní. Pri prvom súste ťa privíta svieža a pikantná explózia, v ktorej sa dokonale mieša kyslosť citrusov, hlavne z limetky a citrónovej trávy, s ostrými tónmi chili papričiek. V pozadí je jemne zemitá chuť galangalu, ktorý...

Konfitované kačacie stehná s lokšou, červenou kapustou, omáčkou z liofilizovaných čučoriedok a kačacími škvarkami

Ak je nejaké jedlo jesenné, tak toto je práve toto. V tomto upršanom počasí, keď človek radšej pozerá z okna, ako by mal niekam ísť, je kombinácia silných, takmer zemitých chutí presne to, čo potrebujem. A konfitovaná kačka je asi najjednoduchší spôsob, ako upraviť...

Carpaccio z pečenej repy s ryžovým papierom, bryndzou a chipsom zo šalvie

Benátky, mesto svetovo známe svojím karnevalom a kanálmi… Málokto však vie, že v roku 1950 v Harry’s Bare človek menom Giuseppe Cipriani vynašiel geniálne jedlo. Originálne carpaccio je zvyčajne z úplne natenko nakrájaného surového hovädzieho mäsa, poprípade z tuniaka...

Džadky

Veľmi jednoduché zemiakové jedlo pochádzajúce z oblasti Spiša. Existuje množstvo variant ako a s čím si ich pripraviť. Asi by sa našlo kopec ľudí, ktorí by práve s mojím výberom nesúhlasili, každopádne klasické džadky sa podávajú trochu ako talianske gnocchi – v...

Steak sandwich s medovo-horčicovým dresingom

Toto je kombinácia, ktorú mám naozaj rád a zároveň aj jeden z mojich najjednoduchších receptov. Flank steak sa na to hodí úplne najlepšie, hlavne kvôli cene a šťavnatosti. Teplá chrumkavá bageta a horčicovo-medový dresing sú kombinácia, ktorá nepokazí nič. Jediné, na...

Linguine Carbonara

Jedli ste už niekedy halušky s jahodovým lekvárom? Nebojte sa, nič také variť nebudeme. Podobne zhrozený by však bol Talian, keby ste mu naservírovali carbonara so smotanou. Je to podľa mňa klasická chyba 95 % ľudí, ktorí sa pokúšajú o klasické carbonara cestoviny....

Vaječný likér

Málo drinkov je viac vianočných, ako práve Vaječný likér. Klasický, ktorý si pamätám ja a myslím si že aj vy všetci, je vlastne len kombinácia salka, vajíčok a alkoholu. No ako to už býva, existuje aj zábavnejšia verzia, v ktorej sa dá oveľa lepšie kontrolovať...

Horúca čokoláda

Dnes mi tak došlo, že je úplne jedno, či mám 34 alebo som mal 6. Horúcu čokoládu som vždy miloval. V časoch, keď som mal šesť, to bolo teplé mlieko s práškom nejasného pôvodu a chuti. Výhoda byť dospelý je, že si môžem uvariť čokoládu presne tak, ako som o nej vždy...

Kuracie prsia s cesnakovou omáčkou

Pamätáte si to najlepšie jedlo, aké ste kedy v živote jedli ? Kde to bolo, s kým ste sedeli za stolom, aký bol čašník? Ja mám túto spomienku presne uloženú v hlave. Sedel som v Cafe Imperial v Prahe. Viem s kým som bol, presne si pamätám to prostredie, aj do detailov...

Foccacia so slaninou,tymiánom a fialovými zemiakmi

Chcel by som vám dnes napísať o tom, čo som si uvedomil včera, keď som večer pripravoval túto foccaciu. Došlo mi, že si vlastne dopriavame veľký luxus. A teraz nemyslím to jedlo. Luxus je v dnešnej dobe mať čas a chuť si niečo uvariť, sadnúť si za stôl, otvoriť si...