10. októbra 2024
Tradičné vianočné pirohy inak …
INGREDIENCIE
-
Cesto:
- 500 g polohrubej múky
- 1 vajce
- 100 ml vody
- 180 g uvarených zemiakov v celku
- Soľ
Plnka:
- 240 g b ravčovej panenky
- 240 g K- Favourites Mortadella Bologna g.g.A.
- 1 čl čierneho korenia
- Soľ
- 1 hrsť čerstvej šalvie
- 100 g masla
- 50 g lieskových orechov
- 1 hrsť čerstvej šalvie
POSTUP
Uvarené zemiaky zbavíme šupy a na strúhadle nastrúhame na jeho jemnej strane.
Múku, vajce, vodu, soľ a postrúhané zemiaky spolu zmiešame a vypracujeme do hladkého cesta.
Bravčovú panenku zbavíme blán a šliach a nakrájame na čo najmenšie kúsky. Ak sa vám nechce krájať môžete ju aj pomlieť. Rovnako postupujeme aj pri Mortadelle. Obe suroviny spolu zmiešame, jemne osolíme (pozor, nesoľte veľa, pretože Mortadella je sama o sebe pomerne slaná) a okoreníme. Takto pripravenú zmes dáme na hodinu do chladničky odpočívať.
Pripravené cesto na pirohy vyvaľkáme na hrúbku cca 2 milimetre a formičkou alebo pohárom z tenkého skla z neho vyrežeme kruhy, ktoré budeme plniť mäsovou plnkou. Od veľkosti kruhu záleží, aké veľké pirohy budete nakoniec mať.
Do stredu pripraveného cesta dáme lyžičkou náplň. Jednu stranu cesta preklopíme cez náplň a vidličkou okraje spojíme.
Pirohy varíme v osolenej vode, sledujeme kým nevyplávajú na hladinu a následne ich varíme ešte 4 – 5 minút.
Hotové pirohy prelejeme rozpusteným maslom a na zaver pridáme nasekané lieskovce a čerstvé lístky šalvie.
Recept vznikol v spolupráci s Kaufland Slovenská republika.
Múku, vajce, vodu, soľ a postrúhané zemiaky spolu zmiešame a vypracujeme do hladkého cesta.
Bravčovú panenku zbavíme blán a šliach a nakrájame na čo najmenšie kúsky. Ak sa vám nechce krájať môžete ju aj pomlieť. Rovnako postupujeme aj pri Mortadelle. Obe suroviny spolu zmiešame, jemne osolíme (pozor, nesoľte veľa, pretože Mortadella je sama o sebe pomerne slaná) a okoreníme. Takto pripravenú zmes dáme na hodinu do chladničky odpočívať.
Pripravené cesto na pirohy vyvaľkáme na hrúbku cca 2 milimetre a formičkou alebo pohárom z tenkého skla z neho vyrežeme kruhy, ktoré budeme plniť mäsovou plnkou. Od veľkosti kruhu záleží, aké veľké pirohy budete nakoniec mať.
Do stredu pripraveného cesta dáme lyžičkou náplň. Jednu stranu cesta preklopíme cez náplň a vidličkou okraje spojíme.
Pirohy varíme v osolenej vode, sledujeme kým nevyplávajú na hladinu a následne ich varíme ešte 4 – 5 minút.
Hotové pirohy prelejeme rozpusteným maslom a na zaver pridáme nasekané lieskovce a čerstvé lístky šalvie.
Recept vznikol v spolupráci s Kaufland Slovenská republika.