Linguine Carbonara

1.9K

Jedli ste už niekedy halušky s jahodovým lekvárom? Nebojte sa, nič také variť nebudeme. Podobne zhrozený by však bol Talian, keby ste mu naservírovali carbonara so smotanou. Je to podľa mňa klasická chyba 95 % ľudí, ktorí sa pokúšajú o klasické carbonara cestoviny. 

Základná poučka znie: žiadna smotana do carbonara nejde. Ani trošku a ani keby Kamilka Magálova v telke povedala, že áno.

Klasické talianske recepty sú vo svete také populárne hlavne preto, lebo sa skladajú z minima surovín s dôrazom na ich kvalitu. Tento recept je v podstate len o štyroch surovinách.

Suroviny:

  • linguine (druh cestovín)
  • 8 vajíčok
  • 140 g parmezánu
  • 120 g guanciale (bravčové líca sušené)
  • soľ
  • mleté čierne korenie

K vareniu cestovín žiadne zdĺhavé opisy netreba. Základom je dobre osolená voda, ktorá by mala byť podľa tradície slaná asi ako tá morská, takže sa prakticky nedá presoliť. Cestoviny vždy varíme al dente, čo je pri tomto recepte obzvlášť dôležité. Na panvičke si opražíme guanciale. Keby mal menej tuku, môžeme na začiatok pridať trošku olivového oleja. Tu záleží na tom, ako máte guanciale radi – či viac alebo menej chrumkavé, záleží len na vás. Pozor, dôležitý je tuk, ktorý nám v panvici ostane. V žiadnom prípade ho nevylievame. 

Do misky rozbijeme 6 vajíčok a budeme trošku podvádzať – z dvoch, ktoré nám zostali, použijeme len žĺtky. Omáčka bude krásne žltá a aj chutnejšia. Pridáme 140 g nastrúhaného parmezánu, okoreníme, ale nesolíme, guanciale  je dosťslané samé o sebe. Cestoviny zlejeme z vody a určite nepreplachujeme studenou vodou ani nič podobné. Vrátime späťdo hrnca a pridáme guanciale a polovicu masti, ktorá sa vypiekla pri pražení. 

Teraz prichádza dôležitý bod: Keby sme hneď pridali parmezán s vajíčkom, tak by sa vajíčko prakticky zmenilo na praženicu. Ideálne je počkať minútku – dve, kým hrniec aj cestoviny trocha vychladnú. Potom pridáme zmes parmezánu a vajíčok, cca 30 sekúnd poriadne premiešavame, a hotovo – linguine carbonara sú na svete. Tesne pred podávaním môžeme jemne okoreniť čerstvo namletým čiernym korením.

Pridaj komentár

Close
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Close