Foccacia so slaninou,tymiánom a fialovými zemiakmi

789

Chcel by som vám dnes napísať o tom, čo som si uvedomil včera, keď som večer pripravoval túto foccaciu. Došlo mi, že si vlastne dopriavame veľký luxus. A teraz nemyslím to jedlo. Luxus je v dnešnej dobe mať čas a chuť si niečo uvariť, sadnúť si za stôl, otvoriť si fľašu kvalitného vína a v kľude sa najesť. Bez toho, aby ste niekam utekali, alebo vám zazvonil mobil. Pamätám si totiž časy, keď som jedol v aute cestou na meeting, alebo som na obed utekal do fastfoodu a jedol pred počítačom v kancelárii.

Dnes je doba iná, aj keď jedlo je stále rovnaké. Situácia nám veľa vzala, ale akoby nám dala viac času. Tak prečo ho nestráviť vychutnávaním. A je takmer jedno, čo je na tanieri. Uvariť doma niekomu, koho máte radi a potešiť ho, pretože žijeme obdobie, kedy na to máme viac času.

  • 510 g hladkej múký
  • 340 ml teplej vody (nie horúcej)
  • 7 g sušeného droždia
  • Štipka soli
  • Olivový olej
  • 4 ks fialových zamiakov
  • Čerstvý tymián
  • Čierne mleté korenie
  • Slanina

Zemiaky uvaríme do mäkka v osolenej vode. Scedíme ich a necháme bokom trochu vychladnúť.

Múku zmiešame so štipkou soli, pridáme 2 polievkové lyžice olivového oleja. Do teplej vody pridáme 7g sušeného droždia, rozmiešame, pridáme do zmesi múky a vyhnetieme hladké a vláčne cesto. Takto pripravené cesto dáme do misky, ktorej vnútorné strany sme natreli olejom (cesto sa po vykysnutí nebude lepiť na misku). Misku zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme na teplom mieste vykysnúť 60-75 minút. Cesto musí zdvojnásobiť svoj objem. Takto vykysnuté cesto rukami vytvarujeme do pekáča, ktorý sme predtým vysypali múkou alebo semolinou. Do cesta prstami oboch rúk urobíme priehlbinky (naozaj veľa priehlbiniek). Cesto polejeme olivovým olejom a nešetríme ním. A teraz je to na vašej kreativite – do cesta jemne povtláčajte zemiaky, slaninu a čerstvý tymián, osoľte, okoreňte a nechajte cesto ďalšiu hodinu prikryté utierkou podkysnúť. Pečieme na 200 stupňov 20-25 minút. Po vytiahnutí z rúry ešte horúce cesto raz výdatne pokvapkáme olejom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Close
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Close