Figový džem

570

Recept vznikol v spolupráci s Kaufland

Ak ma už nejakú chvíľku sledujete, nasledujúcu vetu ste už určite počuli. Jedlo spája ľudí, krajiny a kultúry! Vždy to tak bolo a verím, že aj vždy bude. Pri mojej troche cestovania po svete som zistil, že celý svet spájajú napríklad aj techniky prípravy jedla, ktoré sú skoro všade veľmi podobné. Napríklad také “zaváranie” je takmer na celej zemeguli známe tisíce rokov, ak nie viac. Myšlienka jednoduchá a predsa dokonalá, ktorá vznikla z potreby a túžby uchovať úrodu a potraviny na obdobie, kedy ich bude menej, sa neskôr zmenila na hru s pridávaním a vytváraním nových chutí a uchovávaním potravín na dlhšie obdobie. Celý svet solil a nakladal do cukru či tuku lokálne potraviny…

No a teraz trochu odbočím k tomu, aký luxusný život si žijeme.

V prvej polovici 19. storočia ste si u nás len ťažko mohli kúpiť napríklad čerstvé figy a pripravit si džem, ktorý tradične pripravovali v Maroku. Dnes je to ale našťastie celkom easy a ja, ako milovník marockej kuchyne, môžem zájsť do Kauflandu ,kúpiť si čerstvé figy a spraviť si doma džem, s ktorým sa premesiem v čase späť na raňajky v Maroku. To korenie v kombinácii s figami, to sa nedá nemať rád.

Suroviny:

  • 500 g čerstvých fíg
  • Kôra z 1 pomaranča
  • 220 g kryštálového cukru
  • Šťava z 1 citrónu
  • 2 lusky škorice celej
  • 3 hviezdice anízu
  • ½ čl kardamonu

Postup:

Figy rozkrojíme na štvrtiny a dáme variť do 200 ml vody. Voda musí vrieť jemne a figy varíme dovtedy, kým úplne nezmäknú a nepustia do vody šťavu. K figám pridáme cukor, citrónovú šťavu, kôru z pomaranča a ostatné korenie a všetko spolu varíme na strednom ohni 8 – 12 minút. Dôležité je zmes pravidelne miešať, aby sa figy nepripálili. Po uvarení necháme odstáť 10 minút. Preložíme do zaváracích pohárov a sterilizujeme pri 80 stupňoch 10 – 12 minút.

Tip: Ak chcete mať džem jemnejší, figy rozkrájajte na malé kúsky.

Pridaj komentár

Close
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Close