Mäsové guličky s omáčkou zo zeleného korenia

1.1K

Ingrediencie:

  • 250 g hovädzieho pleca
  • 220 g bravčového bôčiku
  • 80 g striedky z toastového chleba
  • 150 ml smotany 33 %
  • 1 stredná cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 vajíčko
  • Soľ
  • 1 čl nové mleté korenie
  • 1 čl biele mleté korenie
  • 2 pl masla
  • 1 pl čerstvého tymiánu


Omáčka

  • 2 malé cibule
  • 2 pl oleja
  • 200 ml brandy
  • 100 ml hovädzieho vývaru
  • 200 ml smotany 33 %
  • 3 pl nakladaného zeleného korenia
  • 2 pl worchestrovej omáčky
  • Soľ
  • Čierne mleté korenie
  • 2 pl masla


Mäso pomelieme na mlynčeku a spolu premiešame, aby sa obe mäsá pekne prepojili. Ak si kúpite už namleté mäso, dajte si pozor, aby malo dostatočný obsah tuku, aspoň 30 %. Do misky si rozdrobíme striedku z chleba (bez okrajov) a zalejeme ju smotanou. Na masle orestujeme najemno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pozor, dôležité je, aby veľmi nezhnedla – stačí  keď bude mať svetlo zlatú farbu. Orestovanú cibuľu a cesnak necháme 2 minúty vychladnúť  a následne zmiešame všetky ingrediencie na mäsovú zmes, teda mäso, vajíčko, chlieb so smotanou, všetky koreniny a cibuľu s cesnakom. Všetko spolu naozaj dôkladne premiešame a necháme 15 až 20 minút v chladničke, kde sa chute navzájom prepoja. Kým mäsová zmes odpočíva v chladničke, pripravíme si omáčku. Na oleji orestujeme cibuľu, tentokrát  už do hneda. Následne ju zalejeme brandy, ktoré necháme postupne odparovať, až v hrnci nezostane takmer žiadna tekutina. Pridáme vývar a spolu varíme 5 minút. Po piatich minútach do základu na omáčku prilejeme smotanu a spolu opäť varíme, bude stačiť 3 minúty. Nakoniec omáčku rozmixujeme tyčovým mixérom do hladka. Rozmixovaná cibuľa omáčku zahusti. Úplne na záver vrátime omáčku do hrnca, pridáme nakladané zelené korenie a varíme posledných 5 minút. Keď omáčku odstavíme, pridáme ešte 2 lyžice dobre vychladeného masla.

Z mäsovej zmesi tvarujeme guličky veľké 2 až 3 cm a smažíme na rastlinnom oleji s trochou masla.

Tip na zaver: Podávame so sezónnymi bylinkami a chlebom alebo zemiakmi.

Join the Conversation

  1. Mňam, neviem sa dočkať ako to zajtra navarím a hlavne potom zjem 🙂 ďakujem za recept si super a už čakám na další recept ktorý mi vylepší víkend 🙂

    1. Ďakujem adam. Dúfam že chutilo

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Close
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Close