Jablká v župane

88

Ingrediencie:

  • 4 jablká
  • 2 K- Favourites maslové lístkové cesto
  • 120 g rozdrvených maslových sušienok
  • 2 žĺtka

Naplň: 

  • 200 g slivkového džemu
  • 70 g hrozienok naložených v rume
  • 70 g vlašských orechov
  • 20 g škoricového cukru 
  • 100 g kryštálového cukru
  • 40 g vanilkového cukru 

Vanilková omáčka:

  • 500 ml smotany 33 %
  • 200 g kryštálového cukru
  • 150 g žĺtok
  • 40 g vanilkového cukru
  • 1 vanilkový lusk

Postup:

  • Jablká ošúpeme a zbavíme jadrincov tak, aby sme jablko nerozrezali. Ideálne sú na to vykrajovače špeciálne určené na jadrince.
  • Na pomúčenú pracovnú dosku rozložíme lístkové cesto a rozdelíme ho na polovicu. Do stredu cesta dáme 2 polievkové lyžice rozdrvených sušienok a na sušienky položíme jablko.
  • V mixéri rozmixujeme všetky ingrediencie na náplň, kým sa nespoja do lepkavej a konzistentnej hmoty.
  • Vykrojený stred jabĺk naplníme náplňou tak, aby jemne prečnievala nad vrch jablka.
  • Postupne na vrch jablka prikladáme rohy lístkového cesta, ktoré vždy pomažeme žĺtkom, ktoré bude fungovať ako lepidlo. Nakoniec by mal vzniknúť balíček z lístkového cesta, v ktorom bude jablko akoby zabalené. Takto pripravený balíček celý potrieme zostávajúcim žĺtkom.
  •  
  • Jablká pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov, zhruba 25 minút, podľa veľkosti jablka.
  • Vanilkový krém pripravíme tak, že na strednom ohni zahrejeme smotanu spolu s cukrom a keď zmes dosiahne 40 stupňov, stiahneme ju z ohňa a za stáleho miešania metličkou do nej pridáme žĺtka, vanilkový cukor a aj pozdĺžne prepolený  vanilkový lusk. Celú zmes následne zohrievame na strednom ohni, kým omáčka nezačne hustnúť. Teplota by však nemala presiahnuť 79 °C. Následne stačí omáčku precediť cez jemné sitko a podávať k upečenému jabĺčku.

Recept vznikol v spolupráci s Kaufland Slovenská republika

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Close
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Close