Ingrediencie:
- 4 jablká
- 2 K- Favourites maslové lístkové cesto
- 120 g rozdrvených maslových sušienok
- 2 žĺtka
Naplň:
- 200 g slivkového džemu
- 70 g hrozienok naložených v rume
- 70 g vlašských orechov
- 20 g škoricového cukru
- 100 g kryštálového cukru
- 40 g vanilkového cukru
Vanilková omáčka:
- 500 ml smotany 33 %
- 200 g kryštálového cukru
- 150 g žĺtok
- 40 g vanilkového cukru
- 1 vanilkový lusk
Postup:
- Jablká ošúpeme a zbavíme jadrincov tak, aby sme jablko nerozrezali. Ideálne sú na to vykrajovače špeciálne určené na jadrince.
- Na pomúčenú pracovnú dosku rozložíme lístkové cesto a rozdelíme ho na polovicu. Do stredu cesta dáme 2 polievkové lyžice rozdrvených sušienok a na sušienky položíme jablko.
- V mixéri rozmixujeme všetky ingrediencie na náplň, kým sa nespoja do lepkavej a konzistentnej hmoty.
- Vykrojený stred jabĺk naplníme náplňou tak, aby jemne prečnievala nad vrch jablka.
- Postupne na vrch jablka prikladáme rohy lístkového cesta, ktoré vždy pomažeme žĺtkom, ktoré bude fungovať ako lepidlo. Nakoniec by mal vzniknúť balíček z lístkového cesta, v ktorom bude jablko akoby zabalené. Takto pripravený balíček celý potrieme zostávajúcim žĺtkom.
- Jablká pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov, zhruba 25 minút, podľa veľkosti jablka.
- Vanilkový krém pripravíme tak, že na strednom ohni zahrejeme smotanu spolu s cukrom a keď zmes dosiahne 40 stupňov, stiahneme ju z ohňa a za stáleho miešania metličkou do nej pridáme žĺtka, vanilkový cukor a aj pozdĺžne prepolený vanilkový lusk. Celú zmes následne zohrievame na strednom ohni, kým omáčka nezačne hustnúť. Teplota by však nemala presiahnuť 79 °C. Následne stačí omáčku precediť cez jemné sitko a podávať k upečenému jabĺčku.
Recept vznikol v spolupráci s Kaufland Slovenská republika