Konfitované husacie stehno s lokšou a jablkami

685

Ingrediencie:

  • 2 ks husacích stehien
  • 1 kg husacej masti
  • 1 kg hrubej morskej soli
  • Čerstvý rozmarín
  • Čierne mleté korenie
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 kg zemiakov
  • 300 g polohrubej múky
  • Soľ
  • 100 g husacej masti
  • 3 veľké jablká
  • 2 cibule
  • 2 pl trstinového cukru
  • 1 dl brandy
  • Čerstvý tymián
  • 3 pl masla

Postup:

V miske zmiešame hrubozrnnú soľ a čerstvý, na menšie kúsky nasekaný rozmarín. Premiešame, pridáme čierne mleté korenie a touto zmesou dôkladne obalíme husacie stehná. Takto zasypané stehná vložíme do chladničky na 6 hodín. Po šiestich hodinách stehná dôkladne umyjeme pod studenou vodou a osušíme.

Masť si rozpustíme v hrnci, ale tak, aby bola len teplá a nevarila sa. Do malého hlbokého pekáča uložíme stehná, tri strúčiky cesnaku, čerstvý rozmarín a opatrne ich zalejeme teplou masťou tak, aby boli stehná úplne ponorené. Hladinu musíme pred konfitovaním zakryť – na to použijeme papier na pečenie, ktorý vystrihneme do tvaru pekáča tak, aby pokryl celú hladinu. Stehná konfitujeme v rúre na 100 stupňov približne 7 hodín.

Uvarené zemiaky v šupke ošúpeme a cez jemné sitko prepasírujeme na pracovnú dosku, ktorú sme pomúčili, aby sa zemiaky nelepili. Pridáme múku, soľ a vypracujeme elastické cesto. Cesto rozdelíme na menšie rovnaké kúsky, z ktorých následne vyvaľkáme tenké lokše. Tie potom na suchej panvici pražíme do svetlohneda. Keď je lokša upečená, potrieme ju husacou masťou.

Jedno jablko ošúpeme a nakrájame na malé kocky 3 x 3 mm. Cibuľu nakrájame na rovnakú veľkosť ako jablká. Na panvici rozpustíme 2 pl masla, na ktorých orestujeme jablká a cibuľu. Keď jemne zmäknú, pridáme cukor a necháme skaramelizovať. Zalejeme brandy a alkohol necháme celkom odpariť. Zmes osolíme, okoreníme, pridáme čerstvý tymián a varíme 5 min. Po piatich minútach pridáme dve jablká nakrájané na mesiačiky a varíme, kým nezmäknú aj väčšie kusy jabĺk. Po odstavení z plynu do jabĺk zamiešame 1 pl studeného masla.

Tip 1: Je naozaj dôležité, aby ste hus dôkladne nasolili a neponáhľali sa – soľ vytiahne prebytočnú vodu a zároveň hus dostatočne osolí.

Tip 2: Na solenie používajte vždy len hrubú morskú soľ, klasická stolová je veľmi jemná a hus by bola presolená.

Tip 3: Masť, v ktorej sme konfitovali husacie stehno, môžeme znovu schladiť a použiť na ďalšie konfitovanie alebo na potieranie lokší.

Tip 4: Predtým ako dáte lokše piecť na suchú panvicu, je dôležité ju očistiť od múky – tá sa zvykne rýchlo spáliť. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Close
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Close